SF kræver midler til minimumsnormering

Budgettet for næste år skal lægges og her har SF et stort ønske, de vil have midler til minimumsnormering, men et muligt tilskud fra staten til dette kan sætte en stopper for flere midler i kommunes budget.


Regeringen har sammen med sine støttepartier planer om at give kommunerne midler til minimumsnormering

Af: Mathilde Teddy Christensen

Budgetforhandlingerne er i dag i fuld gang, og en af de ting, som SF kæmper for, er penge til at sørge for flere pædagoger pr. barn i kommunes dagsinstitutioner.

Ifølge Britta Bitsch, som er byrådsmedlem for SF i kommunen, oplever forældre ikke den kvalitet, der burde være i vuggestuer og børnehaver. Det har betydning for børnene.

“Hvis der er for få voksne i børnehaven, er der ikke overskud til at opdage dem, der har det svært,” siger Britta Bitsch

Det anslås at koste et sted mellem 0 og 65 millioner kr. at opnå optimal normering.

SF kæmper for, at kommunen i fremtiden vil kunne leve op til Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbunds (BUPL) ønske om henholdsvis tre børn pr. voksen i vuggestue og seks børn pr. voksen i børnehaverne, hvoraf 80 procent skal være pædagogisk uddannet personale.

Der er i gennemsnit 6,3 børn pr. voksen i kommunen, og 58 procent af dette personale har en pædagogisk uddannelse.

Forældrene mærker også, at forholdene nu ikke er optimale. Anne Sofie Bygballe Stjernholm har selv små børn, som går dagsinstitutioner i kommunen, og hun oplever, at der ikke er pædagoger nok.

”Man kan mærke manglen, når man henter og afleverer. Der kan man bare kigge rundt på stuen. Det er ikke udsædvaneligt, at der er mellem 6 og 12 børn sammen med en voksen i vuggestuen,” siger Anne Sofie Bygballe Stjernholm

Manglende optimisme
Niels Clemmensen sidder i byrådet for Venstre i Børne-og Familieudvalget. Han har også et ønske om midler til opnormering.

“Der er ikke noget vi hellere vil end at hæve normeringerne alle mulige steder, i skolerne, i børnehaverne og vi vil gerne støtte naturen, vi vil gerne forberede trafikforholdene der er så mange ting vi gerne vil. Men kommunen kan jo kun få det, den har råd til,” fortæller han.

Han er umiddelbart ikke optimistisk om at få midler til normering i dette budget.

Det er især fordi, finansloven fra staten ikke er på plads endnu. Regeringen vil sammen med støttepartierne gerne afsætte penge til at indføre minimumsnormeringer, og man ved endnu ikke, hvad det vil betyde for kommunen.

”Vi ved ikke, hvad regeringen gør endnu. Så jeg kan forestille mig, at det er en beslutning, som vi udsætter, om vi skal styrke minimumsnormeringen, eller om det er noget regeringen gør,” siger Clemmensen.

Hans umiddelbare bud er, at man ikke ønsker at afsætte penge til området, hvis de senere vil være overflødige.