Fødevarebank i Vejle forsøger at mindske uligheden

Frelsens Hærs fødevarebank, sikrer gennem frivilligt arbejde mulighed for at lavindkomst familier har adgang til bedre fødevarer end de ellers ville have haft muligheden for.

Skrevet af: Mathilde Justesen Ranners

Frelsens Hær har siden før sommerferien 2019 haft en fødevarebank, der kører to gange ugentligt. Fokus har her ligget på både at bekæmpe madspild men vigtigst af alt sikre at borgere, på enten overførselsindkomst eller fra de lavere løntrin, kan lave sund og god mad til deres familie.

Fødevarebankens primære målgruppe er lavindkomst børnefamilier. Det kan ses i et sammenfald mellem fødevarebankens brugere og modtagere af julegavehjælp fra organisationen. Lederen Frelsens Hær i Vejle, Jan Rasmussen fortæller også at der er positiv respons for de er får hjælp af fødevarebanken.

”Der er flere der udtaler at foodbanken giver muligheder for at de kan lave sund og god mad til deres børn, som ellers ikke ville have muligheden for.”

Frelsens Hær modtager fødevarer fra fire forskellige supermarkeder, primært frugt, grønsager og brød. Det er nemlig særligt disse ting, der kan være svært at prioriteret hvis økonomien er stram.


Frelsens Hær kører med et først til mølle-princip, men forsøger at tilgodese børnefamilierne. Foto: Emilie Aaen Jess

Professor i sundhedsfremme på Syddansk Universitet, Pernille Tanggaard Andersen, forklarer det stigende behov for fødevarebanker med at der de seneste 15-20 år, er sket en stigning i af økonomisk fattigdom hvor borgere ikke har optimale levevilkår eller penge nok til mad, mens der samtidig er sket en stigning af prisen på fødevarer.

”Når et rigt samfund som det danske, stadigvæk ser at grupper af mennesker er så pressede at de ikke har råd til mad, er det selvfølgelig paradoksalt.”

Dette samfundsproblem forsøger de frivillige hos Frelsens Hær i Vejle at løse, når de to gange om ugen arrangerer fødevarebanken og dagligt er ude i de forskellige supermarkeder for at hente overskudsvarer.