Havnedirektør: ”Havnen har en fremtid som erhvervshavn”

Kommunen har planer om at nedlægge erhvervsområdet på Nordhavnen, og erstatte det med boliger og liberalt erhverv. Havnedirektør Knud Vang Nielsen vil gerne kompensere ved at forlænge Sydkajen. Han er i god dialog med kommunen om planen, men ønsker snart en afgørelse.

Af Carsten Mortensen

Alt tyder på at erhvervsområdet ved Nordkajen er fortid i 2030, og spørgsmålet er, hvad der skal ske med de virksomheder, der ligger der nu. De fleste ønsker fortsat at ligge på havnen, og andre virksomheder efterspørger ligeledes en placering på havnen. Der er dog et problem. Så længe kommunen ikke har givet grønt lys kan havnedirektør Knud Vang Nielsen ikke love virksomhederne noget.

Knud Vang Nielsen er dog ikke i tvivl om at erhvervshavnen har en fremtid. ”At transportere varer med skib udleder kun 10% af den Co2, transport med lastvogn udleder. Det er derfor tåbeligt at nedlægge de små erhvervshavne. De skal udvikles i stedet.”


Der ligger kun et enkelt skib i erhvervshavnen torsdag formiddag. Andre dage er trafikken større. Foto: Carsten Mortensen

Flere fluer med et smæk

Havnedirektøren peger på fordelene ved sin plan om en forlængelse af Sydkajen. Den skal kompensere for de tabte arealer i Nordhavnen. Planen er at lave klimasikring i form af en dæmning langs Sønderåen, hvorpå der skal anlægges en sti til enden af den forlængede kaj.  Her skal der være et rekreativt område til glæde for befolkningen. På den måde får folk adgang til molen, hvilket ellers ikke er muligt via erhvervskajen. Rekreativt område, kompensation for tabet på Nordkajen og klimasikring på samme tid. Tre ting på en gang, det lyder næsten som et Kinderæg. Knud Vang Nielsen lægger da også vægt på, at han har god dialog med kommunaldirektøren og borgmesteren, og håber på hurtigt grønt lys, når hans færdige plan forelægges byrådet om et par måneder.

Erhvervshavnen skal nok bestå

Havnedirektøren er ikke i tvivl om at erhvervshavnen nok skal bestå. ”Kommunen ønsker en aktiv erhvervshavn. Der er ikke tale om en delvis nedlukning. Der er tale om en flytning.”

Han mener dog at hans forslag om udvidelse vil betyde nye virksomheder og nye arbejdspladser til kommunen. Finansieringen er heller ikke et problem, havnen har afsat de nødvendige midler. Han frygter heller ikke at kommunen skulle få blod på tanden og planlægge boligområder på andre havnearealer. Der vil også eksistere en erhvervshavn om 20 år.

Det har desværre ikke været muligt at indhente kommentarer fra kommunaldirektøren og borgmesteren på grund af budgetforhandlinger.