Andelen af overvægtige i Vejle stiger

Overvægt er et alvorligt samfundsproblem i hele landet. I Vejle kommune er over halvdelen af borgerne svært eller moderat overvægtige, og tallet bliver ved med at stige.

Af Maria Strange

Vejlenserne vejer for meget og rører sig for lidt. Sådan lyder dommen for Vejles sundhed fra Sundhedsstyrelsen i 2017, som viste, at 52,2% af byens befolkning enten er svært eller moderat overvægtige. Den socialdemokratiske byrådspolitiker Azra Hasanbegovic tror på, at der vil blive afsat midler til at vende udviklingen i kommunebudgettet for 2020.


Man er svært eller moderat overvægtig, når ens BMI er over 25. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Kommunens muligheder

Vejle kommune har 1,2% flere svært eller moderate overvægtige i forhold til landsgennemsnittet, og tallet har været stigende de sidste mange år. Ifølge Azra Hasanbegovic er det både kommunen og borgerne selv, der skal forsøge at løse problemet.

”Vi har selvfølgelig et samfundsansvar som kommune, men vi kan kun hjælpe individet i den rigtige retning. Resten bliver de nødt til at klare selv”.

I øjeblikket forhandler Vejle Byråd kommunebudget for næste år, og Azra føler sig sikker på, at der nok skal blive afsat nogle midler til at forbedre vejlensernes sundhed.

Årsagen til udviklingen

På Vejle Kommunes hjemmeside nævnes faldet i antallet af personer som dyrker moderat til hård motion, som en mulig årsag til udviklingen. I 2017 var det kun lidt over en fjerdedel af Vejles borgere, der dyrkede moderat til hård motion, hvilket måske kan være årsagen til den stigende udvikling i svært overvægtige.

For Azra Hasanbegovic er det dog også vigtigt, at man undersøger, om overvægten i virkeligheden er et symptom på et helt andet problem. Hun nævner, at der sandsynligvis er en sammenhæng mellem borgernes mentale sundhed og deres vægt, mens andre individuelle og samfundsmæssige faktorer også kan spille ind.

”Det kan jo også være psykiatriske patienter, der tager på grundet deres medicin, eller folk der har fysiske skavanker, og derfor ikke har mulighed for at motionere”.