Seks daginstitutioner har fået skærpet tilsyn i Vejle Kommune

I Vejle Kommune er der gennemført skærpet tilsyn i seks daginstitutioner, siden det nye tilsynskoncept blev indført tidligere på året. Der er tale om tre private og tre selvejende institutioner. Dagtilbudschef i kommunen fortæller dog, at flere af institutionerne har forbedret sig.

Der skal føres tilsyn i alle daginstitutioner i Vejle Kommune. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af Rikke Snede Okkels

Når travle forældre afleverer deres dyrebareste eje i børnehave og vuggestue om morgenen, viser de stor tillid til pædagogerne. Men hvordan står det egentlig til, når mor eller far har vinket farvel? Det holder forvaltningen i Vejle Kommune øje med.

I marts 2019 blev et nyt tilsynskoncept med større fokus på observation af praksis indført i Vejle Kommune. Siden da er der gennemført skærpet tilsyn i seks daginstitutioner.

Der er tale om de tre private institutioner: Vejle Private Børnehave, Stjerneblomsten og Børnehuset Sommerfuglen og de tre selvejende institutioner: Krogårdens Børnehus, Børnehuset Blæksprutten og Møllehuset.

Kommunens dagtilbudschef, Rune Asmund Sørensen fortæller, at der gennemføres skærpet tilsyn, når institutionerne ikke lever op til det, kommunen kræver af dem på centrale områder.

Der har været problemer med enten det sproglige miljø, struktur eller efterlevelse af Fødevarestyrelsens anbefalinger vedrørende kost i de seks institutioner.
Ifølge Rune Asmund Sørensen er der stor forskel på, hvor alvorlig situationen er i institutionerne. Nogle steder gælder problemerne i hele institutionen, mens der andre steder er tale om en enkelt stue.

”De institutioner, hvor der er en generel dårlig kvalitet, tager vi meget alvorligt,” siger han.

Fremgang for flere institutioner

Rune Asmund Sørensen fortæller dog også, at forvaltningen har set fremskridt i institutionerne, når de har været på opfølgende tilsyn. 

Sophia Sunde Legind, daglig leder af Stjerneblomsten, fortæller, at det gik godt til det sidste tilsyn i august.

”Vi har fået styr på både sprog og kost, forvaltningen vurderede, at der ikke var noget at komme efter,” siger hun.

Hos Krogårdens Børnehus udtaler leder, Bente Sommerlund Thiemer, også, at der er forbedring. Hun pointerer, at det seneste tilsyn fandt sted tilbage i juni 2017.

”Vi har været i en kæmpe udviklingsproces siden. Pædagogikken er i højsædet i dag, og både eksterne og interne konsulenter har været med inde for at støtte os i processen,” siger hun.

Hun fortæller også, at hun er glad for, at forvaltningen foretager tilsyn, da det giver institutionen feedback, så de ved, om de er på rette vej. Der skal foretages tilsyn i Krogårdens Børnehus igen i næste måned.

Tilsyn er nødvendige

Dagtilbudschef, Rune Asmund Sørensen, mener, at det er nødvendigt, at forvaltningen foretager tilsyn i kommunens daginstitutioner.

”Den enkelte institution kan godt lukke sig meget om sig selv og få sin egen virkelighed. Så det, at der kommer nogle ude fra og kigger, det er rigtig sundt,” siger han.

Rune Asmund Sørensen pointerer, at en del af grunden til, at det kun er private og selvejende institutioner, der har fået gennemført skærpet tilsyn, er, at forvaltningen er startet med disse. Han forestiller sig, at der også bliver skærpet tilsyn ved nogle kommunale institutioner.

Møllehusets ledelse ønsker ikke at kommentere på sagen. Det har derudover ikke været muligt at få en kommentar fra Vejle Private Børnehave, Børnehuset Sommerfuglen og Børnehuset Blæksprutten.