Udsigt til nedskæringer bekymrer Vejle Friskole

Regeringens nye finanslovsforslag lægger op til at skære i tilskuddet til friskoler. Løftet fra valgkampen om at give økonomisk støtte til folkeskolen på bekostning af friskolen ser altså ud til at blive en realitet.

Friskolerne og privatskolerne kommer til at mærke besparelserne i nyt finanslovsforslag. Arkivfoto: Carsten Mortensen

Af Mike Andersen

Der er i disse tider bekymringer for fremtiden for Vejle Friskole, da udsigten til nedskæringer ser ud til at blive virkelighed. Tilskuddet skal skæres med fem procent, hvilket svarer til cirka 300 millioner kroner. Pengene skal flyttes over til folkeskolen for at lette arbejdsbyrden og sikre flere lærere.

Færre valgmuligheder

Skolelederen af Vejle Friskole, Birthe Kidde Skov, mener, at der er tale om en ubegrundet nedskæring:

”Grundlæggende så synes vi selvfølgelig ikke om det.  Vi er bekymrede for, at der har udviklet sig sådan en form for bashing mod fri- og privatskoleområdet, som jo faktisk løser en rigtig vigtig opgave i samfundet generelt. Så derfor kan man godt undre sig over, at der skal tænkes og snakkes om nedskæringer,” siger hun. 

Hun mener desuden, at man risikerer at formindske mulighederne for, at forældre kan vælge alternative skoler:

”En nedskæring vil betyde, at det, der i dag er et vigtigt alternativ til store folkeskoler, vil være et mindre betydningsfuldt alternativ. Der er ikke noget, der taler for, at vi ikke skal have alternativer til forældre.”

Socialt ansvar

Medlem af skolebestyrelsen, og forælder til to børn i Vejle Friskole, Kenneth Kristensen, er enig i kritikken. Han mener, at det, at fjerne midler fra friskolen, er at svigte børn med specielle behov:

“Jeg mener ikke, at en nedskæring er begrundet. Det er vigtigt at tage et ansvar i forhold til udsatte elever. Det bliver ikke lettere at leve op til det ansvar som fri- og privatskole med færre midler.”

Hans kollega i bestyrelsen Camilla Monberg mener, at det er farligt at skære i tilskuddet, da det er svært at spå om den konkrete betydning for skolen:

“Det vil altid gå ud over noget, når man fjerner nogle midler. Om det så er på nogle sociale ting, nogle faglige ting eller på lærernes vilkår, det kan vi ikke vide endnu. Man kan ikke skære uden at mærke det,” siger hun. 

Folkeskolen er presset

Det er dog ikke uden årsag, at regeringen vælger at flytte penge fra friskolerne over til folkeskolen. Folkeskolereformen har betydet, at der er færre hænder til flere skoletimer.

Formand for Børne- og Familieudvalget i Vejle Kommune, Torben Elsig-Pedersen, mener, at selvom det er trist, at friskolerne må undvære midler, så er det et nødvendigt onde:

”Der er brug for flere penge i folkeskolen. Det er der ingen tvivl om. Primært til at de kan ansætte flere medarbejdere. Folkeskolerne er pressede, også med hensyn til at der er flere børn med specielle behov, så der er virkelig brug for flere midler,” siger han. 

Planen fra regeringens side er, at ændringerne skal ske fra 2021.