Vejle Kommune soler sig i en lav ledighedsprocent

Med en ledighedsprocent på 3.1 ligger Vejle Kommune under landsgennemsnittet. Det skyldes ifølge formanden for arbejdsmarkedsudvalget blandt andet, at Vejle er en god bosætningskommune, og at der bliver gjort en større indsats for at uddanne de arbejdsløse, som ligger på kanten af arbejdsmarkedet. 

Anja Daugaard siger at en af de brancher hvor kommunen mangler personale er rengøring. Foto: Scanpix

Af: Mathilde Teddy Christensen

Mellem fjord og skovområder ligger Vejle by, og her går det godt med ledigheden. 

Tal fra Danmarks Statistik viser, at ledighedsprocenten i kommunen er under landsgennemsnittet. Ledigheden er også lavere end de kommuner, som Vejle normalt sammenligner sig med på flere andre parametre. 

Men kommunen har også lavet tiltag for at sørge for, at ledigheden i kommunen bliver endnu lavere. Sammen med resten af trekantsområdet har de startet initiativet Job7, som er et tværkommunalt samarbejde mellem jobcentrerne. Tilbuddet handler om rekruttering og opkvalificering til de borgere, som har brug for det.

Anja Daugaard (LA), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Vejle, mener, at det er en af hovedårsagerne til, at ledigheden i kommunen bliver ved med at være lav. 

”Vi samarbejder meget, hvor er der nogle jobmuligheder. Der mangler jo i øjeblikket hænder i flere brancher, så der er fokus på, hvordan vi opgraderer nogle af de borgere, der er lidt længere fra arbejdsmarkedet,” siger Anja Daugaard. 

Daugaard peger på, at der ikke mangler arbejdspladser i kommunen. Desuden er kommunes geografiske placering og naturskønne områder en grund til at mange vælger at slå sig ned i kommunen og pendle ud til arbejde. 

I 2019 er det 5 procent af de beskæftigede i Vejle Kommune som udpendler, hvilket er betydeligt højere end Vejles sammenligningskommuner. 

”Vejle er begunstiget af, at du kan nå 600.000 arbejdspladser, tror jeg, det er, inden for omkring en times kørsel,” siger Anja Daugaard.