Nye dystre klimaudsigter vækker kun lille bekymring i Vejle

DMI’s nye klimaatlas sætter fokus på øget oversvømmelsestrussel i Vejle Kommune. Der er dog ikke mange borgere, der tænker over det i hverdagen. Kommunen er derimod meget opmærksom på problemet.

Af Carsten Mortensen

I weekenden offentliggjorde DMI sit Klimaatlas, som viser konsekvenserne af de seneste data for klimaudviklingen i Danmark. Af atlasset fremgår det, at Vejle Kommune kan forvente mere nedbør, forhøjet vandstand og i det hele taget større risiko for oversvømmelse.

Det er dog umiddelbart ikke noget, der fylder i borgernes hverdag. En snak med nogle mennesker på gågaden tirsdag formiddag viste, at de færreste tænker over det til daglig, ligesom der heller ikke var den store viden om kommunens klimatilpasningsplaner.

En enkelt adspurgt, caféindehaver Maria Theresa Olsen, var dog bevidst om risikoen. Derfor har hun valgt at bo højt over de truede områder, ligesom hun også har sat sig ind i kommunens klimaplaner.

Kommunen er opmærksom

Ifølge formanden for Teknisk Udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen (V), tager kommunen situationen alvorligt og er opmærksom på, at der er tale om nye højere værdier for vandstanden. I 2015 lavede kommunen en klimatilpasningsplan, den bliver nu justeret efter de nyeste oplysninger.

Det bekymrer dog udvalgsformanden, at der ikke er den store interesse for problemerne blandt kommunens borgere, og ifølge hende forestår der et stort oplysningsarbejde fra kommunens side. Da det er et problem, der berører alle, bør borgerne være orienterede. 

Kommunen arbejder dog ikke ud fra det værst tænkelige tilfælde, da det ligger 80 år ude i fremtiden. Det kan vise sig at være en fejlprioritering at sigte så højt, da der kan komme nye løsninger på banen inden da, efter Gerda H. Jørgensens mening. Et synspunkt lokalformanden for Danmarks Naturfredningsforening, Uffe Davitzen Rømer, er enig i.

Både udvalgsformanden og naturfredningsformanden understreger, at kommunen har valgt at se klimaforandringerne som en mulighed og ikke kun en trussel. Uffe Rømer fremhæver blandt andet, at noget af den stigende mængde overskudsvand er blevet brugt til at oprette vådområder til glæde for fuglelivet.