Lokal ærgrelse over målsætning om unge kvinders mentale trivsel

Mens den regionale målsætning for kvinders dårlige mentale trivsel drejer sig om en nedsættelse på syv procentpoint på fire år, er man i Vejle ærgerlige over at skulle acceptere en stadig stor andel af unge kvinder, der mistrives.

Af Caroline Christensen

Unge der mistrives er kommet på dagsordenen i Region Syddanmarks kommuner. Dette er sket, efter unges mentale helbred for første gang omtales i Region Syddanmarks sundhedsaftale. Aftalen trådte i kraft d. 1 juli 2019. I aftalen er man mellem regionens 22 kommuner nået til enighed om en målsætning, der lyder på at reducere andelen af unge mellem 16-24 år med dårlig mental trivsel til maksimalt otte procent for mænd og 16 procent for kvinder. Men i Vejle ønsker man at bringe procentsatsen endnu længere ned.

Særligt målet om at nedsætte mængden af unge kvinder med dårlig mental trivsel til 16 procent er noget Peder Hummelmose, som er Formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i Vejle Kommune, har svært ved at forene sig med. For mens han erkender, at der stadig lægger et stort arbejde i at nedbringe procentsatsen, som i øjeblikket ligger på 23 procent, synes han stadig, at det er en falliterklæring at acceptere, at så mange unge kvinder har det mentalt dårligt:

”Det er katastrofalt at skulle acceptere, at 16 procent af de unge piger ikke føler, at de slår til. Der er stadig alt for mange unge piger, som mistrives, og vi vil i Vejle arbejde for at bringe tallet endnu længere ned end regionens målsætning,” siger han.

Peder Hummelmose bakkes op af sundhedschef i Vejle Kommune, Diana Krogstrup.

”Vi vil gerne være mere ambitiøse end den regionale målsætning, fordi 16 procent stadig er alt, alt for mange unge piger som har det skidt,” siger hun.

Samfundsmæssig erkendelse af mental mistrivsel

En vigtig del af kampen mod mistrivsel blandt de unge drenge og piger i Vejle Kommune er SPOR18. Her arbejdes der med unge over 18 års mentale trivsel. SPOR18 tilbyder blandt andet anonym rådgivning for de unge og arbejder sammen med kommunens uddannelsesinstitutioner for at øge den mentale trivsel blandt kommunens unge studerende.

Lederen af SPOR18, Uffe Breum, har et andet syn på den regionale målsætning end Peder Hummelmose og Diana Krogstrup. For selvom han medgiver, at det på ingen måde er ideelt at skulle affinde sig med, at der med målsætningen stadig vil være 16 procent af de unge kvinder, som ikke trives mentalt, synes han ikke, at ambitionsniveauet i den regionale målsætning fejler noget. Faktisk synes han, det er højt.

Det synes han fordi, at der, ifølge ham, mangler en bredere samfundsmæssig erkendelse af, at mental trivsel er et rigtig stort problem – særligt hos de unge:

”Man kan jo ikke se, at nogen er ensomme og trives dårligt mentalt. Fordi problemet på sin vis er usynligt, er det for mange et meget uhåndgribeligt problem. Derfor kan det være rigtig svært at få belyst,” siger han.

Derfor vækker det også glæde ved Uffe Breum, at unges mentale trivsel for første gang er kommet med i sundhedsaftalen:

”Det er en begyndende erkendelse af, at mental mistrivsel er et stort samfundsmæssigt problem. Så det, at problemet bliver taget med i sundhedsaftalen, er et udtryk for, at der nu rent faktisk rettes fokus mod problemet,” siger han.

Forebyggelse er vigtigt

Og fokus er præcis hvad, der, ifølge Uffe Breum, er brug for, for at kunne nå den regionale målsætning, og måske på et tidspunkt komme under, som det ønskes i Vejle.

Ifølge ham er det nemlig først og fremmest vigtigt, at man sætter fokus på, at bare fordi problemet ikke er synligt, er det ikke ensbetydende med at det ikke eksisterer. For ser man ikke problemet, bliver det meget svært at løse.

”Derfor er det meget vigtig for eksempel at give redskaber til at klæde uddannelsesinstitutioner på til at være opmærksomme på, hvis deres unge ikke trives. Her er det ikke bare vigtig at kigge på, hvordan de klarer sig skolemæssigt, men ligeledes hvordan de rent faktisk har det” siger han.

Når først man sætter fokus på at fange mistrivslen i den spæde begyndelse, vil man kunne forebygge mange af tilfældene, og det er ifølge Uffe Breum en af de vigtigste ting, når man taler om at forbedre de unges mentale tilstand og nedbringe antallet af unge som mistrives mentalt.