Idrætsforeningerne i Give kalder på midler til nyt idrætscenter

Gives idrætsfaciliteter er nedslidte, mangler kvadratmeter og ligger spredt rundt i byen. Derfor håber de på, at byrådet vil give dem støtte til et nyt samlet idrætscenter, som vil gøre området attraktivt for både nuværende og fremtidige beboere. 

For idrætsforeningerne i Give er det vigtigt, at faciliteterne er i god stand. Foto: Mathilde Teddy Christensen

Af Mathilde Teddy Christensen og Maria Strange

I disse dage forhandler Vejle Byråd budget for næste år, og det optager Gives idrætsforeninger. De har nemlig ansøgt om midler til et nyt idrætscenter, som skal erstatte de nedslidte og utidssvarende idrætsfaciliteter rundt omkring i området. Processen har været i gang siden 2014, men forhåbentligt får idrætsforeningerne de første midler til projektet i 2020. 

Store visioner for det nye center

Over de næste fire år håber Give på at få knap 75 millioner kroner til idrætscenteret, hvoraf de første 12,7 millioner kroner forhåbentlig bliver en del af kommunebudgettet i 2020. Planen er, at det nye idrætscenter skal placeres der, hvor Søndermarkshallen ligger nu. Al idræt i byen skal samles, så der skabes synergi og samhørighed i Give by. Endelig er håbet også, at der skal være kvadratmeter nok til, at alle foreningerne kan udnytte de nye faciliteter, og at deres behov og ønsker bliver opfyldt. 

Michael Egsgaard, formanden for Give Idræts-, Sundheds- og Kulturcenter (GISK), viser og fortæller om visionerne for det nye idrætscenter. Video: Mathilde Teddy Christensen

Nedslidte lokaler og manglende kvadratmeter

Ifølge Michael Egsgaard, formand for Give Idræts-, Sundheds- og Kulturcenter (GISK), er de nuværende idrætsfaciliteter voldsomt nedslidte, utidssvarende og mangler kvadratmeter:

”Nogle gange bliver vi nødt til at sige nej til idrætsudøvere, fordi vi simpelthen ikke har plads til dem,” fortæller han. 

Det er også konklusionen i en rapport fra konsulentfirmaet Move, som kommunen har sendt ud for at se på idrætsbehovene i Give. I de gamle lokaler er der, ifølge Michael Egsgaard, meget spildplads, og selvom de udnytter alle brugbare kvadratmeter, er det bare ikke nok til de mange og nye behov. Det er talsmand for GISK René Nielsen enig i:

”Det, man efterspørger af idrætsfaciliteter i dag, kan vi simpelthen ikke tilbyde i Give. Rammerne er bare ikke til det”. 

De nuværende idrætsfaciliteter er mindst 40 år gamle, og er ikke optimale for idrætsforeningernes behov. Video: Mathilde Teddy Christensen

Gives potentiale

Ifølge René G. Nielsen har Give et stort potentiale for nye beboere. Han anslår, at der er omkring 1 million arbejdspladser inden for en times kørsel fra Give, hvilket gør området ideelt for pendlere:

”Potentialet kan bare først blive udløst, hvis vi gør os attraktive. Og her spiller idrætsfaciliteterne en rigtig stor rolle,” lyder det fra René.

Han mener, at et nyt og samlet idrætscenter er en nødvendighed for at opnå flere borgere, mere handelsliv og stærkere erhvervsliv. De ønsker at være kraftcenteret i vestdelen af Vejle kommune, så nærområdet også søger mod Give. 

Den politiske stemning

GISK har holdt flere møder med politikkere i kommunen og tror på, at byrådet gerne vil bidrage til at gøre området til et mere attraktivt sted: 

“Det er vores klare indtryk, at byrådspolitikkerne vil prioritere projektet,” fortæller René G. Nielsen. 

Alligevel følges budgetforhandlingerne tæt af GISK, og de håber, at politikkerne imødekommer deres ønske om 12,7 millioner kroner allerede i 2020.  

I videoen herunder kan man høre, hvad nogle af byrådspolitikkerne tænker om projektet: