Byrådet vil stoppe rygning i arbejdstiden

Byrådet ønsker, at ansatte i kommunen fuldstændig dropper smøgerne i arbejdstiden. Det blev vedtaget på et byrådsmøde i sidste uge.

Et flertal i byrådet ser gerne, at de kommunalt ansatte droppede rygepauserne. Foto: Simon Stensgaard

Af Simon Stensgaard

Inden for de næste to år skal alle ansatte i kommunen lade cigaretterne blive i lommen, mens de er på arbejde. Det er målsætningen i Vejle Kommunes nye rygepolitik, der blev vedtaget på et byrådsmøde i sidste uge. Indtil videre satser man på, at medarbejderne frivilligt stopper ved hjælp af forskellige tilbud om rygestop.

Ifølge udkastet til den nye politik skal alle medarbejdere kunne gå på arbejde uden at blive generet af passiv rygning. Samtidigt lægges der vægt på, at de kommunalt ansatte skal være gode rollemodeller for kommunens børn og unge.

Beslutningen møder stor begejstring fra formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Peder Hummelmose (V). Han har tidligere arbejdet for at få indført røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne:

”Det er ikke så nemt at fortælle de unge mennesker, at de skal stoppe med det, når de ansatte selv ryger,” siger han.

Røgfrie fællesskaber

I selve udkastet til kommunens nye rygepolitik står der, at rygning fremover ikke skal være en social begivenhed mellem kollegaer. Ifølge Peder Hummelmose handler det om at opstille sociale alternativer til rygepauserne:

”Det er ligesom til fester, hvor folk får en god snak ude blandt rygerne. Så står folk der, fordi man snakker om nogle ting, som man ikke gør inde ved bordet. Det er der, vi skal lave nogle andre fællesskaber,” siger han.

Byrådsmedlem Lone Myrhøj (F) støtter op om den røgfrie ambition, men stemte alligevel imod den nye politik sammen med resten af SF:

”Vi vil ikke være med til at bestemme over de ansattes pauser. Vi har tidligere stemt for røgfri skoletid, men det er noget andet, når vi har med voksne at gøre,” siger hun.

Hun er desuden bekymret for, hvilke konsekvenser det kan få, hvis en medarbejder ikke kan eller vil stoppe med at ryge på arbejdet.

Peder Hummelmose ser anderledes på det. Selvom han anerkender, at det i sidste ende kan lede til en fyring, tvivler han på, om det vil ske i praksis. Han peger på, at andre kommuner har forbudt rygningen i arbejdstiden, uden at det har ledt til fyringer. 

Han har dog også selv har været splittet. Så sent som sidste år var han også modstander af røgfri arbejdstid. Han har siden skiftet mening, da han blev opmærksom på, hvor skadelig rygning er – både for kroppen og for samfundet. Rygerrelaterede sygdomme koster nemlig sundhedsvæsnet dyrt.

Nu vil han faktisk være parat til at stemme for et totalt forbud mod rygning i arbejdstiden for kommunalt ansatte.