Vejle er blevet Danmarks femtestørste kommune og har planer om at fortsætte med at vokse

Vejle Byråd vedtog i 2011 en ambitiøs plan for at blive større. For at opnå det har man i Vejle Kommune siden 2013 haft en newcomer-service med en fuldtids bosætningsguide ansat i et forsøg på at rådgive borgere, som vil flytte til byen. 

Der bliver bygget mange nye byggerier i Vejle for at imødekomme de mange tilflyttere. Foto: Carsten Mortensen 

Af Anders Fuglbjerg Bjerre

Vejle Byråd har iværksat en plan, som for nyligt har sørget for, at Vejle har overhalet Esbjerg som Danmarks femtestørste kommune.

De fire ambitiøse mål er at vokse med 10.000 indbyggere, 5.000 flere jobs, 2.000 flere studerende og 500 flere iværksættere. En plan som man er tæt på at opnå, og gennemførelsen af planen har medført et behov for en bosætningsguide. 

Siden 2013 har Vejle Kommune haft en fuldtids bosætningsguide ansat for at hjælpe med at rådgive de mange nye tilflyttere til kommunen. Mellem 350 og 450 af de omkring 7000 nye, årlige tilflyttere vælger at kontakte bosætningsguiden i Vejle Kommune.

Derudover har de en ”Flyt til Vejle”-hjemmeside, som hjælper potentielle tilflyttere ved at være et opslagsværk for, hvad nye i kommunen skal være opmærksomme på.

Vejleder for tilflyttere

Louise Nielsen har været ansat fuldtid som bosætningsguide siden 2016:

”Folk ved godt, hvor de vil hen, når de ringer til mig. Mange vælger Vejle Kommune på grund af beliggenheden lige midt i smørhullet, infrastrukturen, naturen og kulturen samt muligheden for at kunne nå 600.000 arbejdspladser indenfor en time,” siger hun.

Nogle af dem, man i Vejle Kommune helst vil have, er børnefamilier fra Aarhus. En af disse familier, som har valgt at tage springet fra Aarhus til Vejle, er familien Bach bestående af Jesper og Malene og deres to piger på fem og tre år. ”Vi valgte Vejle, fordi det er en by af en vis størrelse, som ligger tæt på Malenes arbejde ved LEGO i Billund og med nem adgang til motorvejen, så man kan være i Aarhus på 45 minutter”.

Vejle kommune havde i 2011 et indbyggertal på 107.218 og er i dag kommet op på 115.316 – en stigning på 8098. Så der er stadig et lille stykke fra de 10.000, som er målet.