Bedre vejledning skal sikre flere unge i erhvervsuddannelser

Børne- og Familieudvalget i Vejle Kommune har ambitioner om at øge 9. og 10. klasseelevernes ansøgningerne til EUD. Formand for udvalget, Torben Elsig-Pedersen, mener, at det skal gøres gennem styrket vejledning og information om erhvervsuddannelser. 

Campus Vejle arbejder på at nå ministeriets mål om at øge antallet af ansøgere til EUD. Foto: Rikke Snede Okkels.

Af: Rikke Snede Okkels

Rød, blå, lilla eller grå. Den længeventede studenterhue findes i dag i et hav af forskellige farver, og der er et ønske om at se flere af den lilla, tilhørende EUD-uddannelsen, fra politisk side. 

Gymnasium ikke den eneste mulighed

En femtedel af de unge i Vejle søgte i år EUD som deres første prioritet efter folkeskolens afslutning. 

Torben Elsig-Pedersen (B), formand for Børne- og Familieudvalget i Vejle Byråd, vil øge ansøgningerne til EUD ved at oplyse de unge om, at der findes andre muligheder end det almene gymnasium, når de står over for valget om ungdomsuddannelse. 

”Vi er oppe imod traditioner i familierne, da mange tænker, at det er den sikre vej at vælge det almene gymnasium. Det er ikke længere nødvendigvis den sikre vej, for der ligger mange jobs i erhvervsuddannelserne,” siger han.  

Brobygningsforløb på erhvervsuddannelser, samarbejde mellem erhvervsvirksomheder og folkeskoler samt informationsrige oplæg på folkeskolerne skal ifølge formanden give de unge mennesker en fornemmelse af, hvad erhvervsfaget indebærer. 

”Jeg tror, at nogle unge har et lidt firkantet syn på, hvad det er for nogle opgaver, der findes i erhvervsuddannelser. Men det er jo tit, når de stifter bekendtskab med det, at mange får øje på, at der er mange forskellige udfordringer, som kan være interessante at arbejde med.” 

Ambitiøst mål om flere ansøgninger 

I år søgte 72,6 procent af 9. og 10.klasseeleverne i Vejle en gymnasial uddannelse som første prioritet, mens tallet lå på 20,7 for EUD. 
Børne- og Familieudvalget ønsker at hæve tallet for EUD til 21,5 procent til næste år. 

”Det er et ambitiøst mål, men det er selvfølgelig også noget, vi tror, at vi kan arbejde hen imod med de her indsatser,” siger Torben Elsig-Pedersen. 

Vejle Kommune afholder flere uddannelsesmesser om året. En af disse er Jump-messen, hvor forskellige uddannelser og erhverv præsenteres for de ældste folkeskoleelever. Derudover var der i sommer et folkemøde i Vejle by, hvor forskellige ungdomsuddannelser blev præsenteret.